Fenomén jménem Průmysl 4.0. Jak jej využíváte vy?

Digitální podnik, čtvrtá průmyslová revoluce, automatické řízení výrobních systémů. Těmito a podobnými výrazy jsme často v mediálním prostoru obklopeni v souvislosti s moderním trendem s názvem Průmysl 4.0. Co je to Průmysl 4.0? Je to jen líbivý pojem, nebo budoucnost průmyslové výroby? Co je jeho cílem?

V dnešní době nenajdeme mnoho lidí, kteří by neslyšeli o Průmyslu 4.0. Každý z nás si ale pod tímto pojmem představuje něco jiného. A není se čemu divit. Průmysl 4.0 nemá žádnou stálou definici. Nicméně můžeme říci, že tento pojem je souhrnným označením pro čtvrtou průmyslovou revoluci. Ta v sobě zahrnuje digitalizaci celého výrobního procesu.

Implementace tohoto konceptu by tak v ideálním případě měla vytvořit chytrou firmu plnou důležitých digitálních dat. Díky těmto informacím dojde k efektivnímu rozhodování v reálném čase a vyšší produktivitě práce.

Průmysl 4.0 v éře digitální ekonomiky

Digitalizace a robotizace v tomto novém trendu ale nezahrnují pouze samotné řízení výroby. Jde o komplexní proces sběru dat v celé společnosti respektive v celé fázi tvorby produktu. Software engineering, diagnostika, internet věci neboli IOT, pásový dopravník, manuální operace pracovníků, ale také například fakturace, objednávkový a skladový systém nebo logistika. Ve všech těchto oblastech lze využít principy Průmyslu 4.0.

Přehledný obrázek o vývoji průmyslové revoluce v čase. Na konci je Průmysl 4.0

Právě fáze sběru dat je ta nejdůležitější v celém procesu. Naše firma Novák elektro s.r.o. disponuje softwarem pro sběr dat a softwarem implementujícím vyšší formy řízení pro správu nebo archivaci dat. Díky tomuto softwaru pomáháme oživit řízení výroby průmyslové automatizace, inteligentní elektroinstalace, pásové dopravníky atp. To vše v potravinářském, strojírenském nebo farmaceutickém průmyslu, v automotive a energetice.

Vraťme se ještě krátce k Průmyslu 4.0. Díky aktuálnímu rozvoji hardwaru a softwaru, ale také IOT a smart factory dochází k neuvěřitelné proměně průmyslových odvětví. To s sebou přináší kromě pozitiv i negativa v podobě vyšší konkurence, nutnosti sledovat nejnovější trendy a přijímat specialisty v oboru průmyslové automatizace. Chcete-li jít s dobou, kontaktujte odborníky z Novák elektro s.r.o., kteří vám rádi poradí nejenom s implementací standardu Průmysl 4.0.

Díky dotačnímu programu Technologie můžete pro své malé a střední podniky získat až 40 milionů korun na nákup strojů, zařízení a software pro svůj zamýšlený projekt. To vše v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). A to se již vyplatí.

Novák elektro s.r.o. uvádí Průmysl 4.0 do praxe.

Přesvědčte se o tom a kontaktujte nás

Zpět na výpis aktualit
Zkušenosti, kvalita, certifikáty
Zázemí silné firmy
Působíme po celém světě
Inženýrská řešení na klíč